Kosten koper

Zodra je een woning koopt, krijg je te maken met kosten koper (k.k.). Dat zijn bijkomende kosten die je hebt als je een woning koopt. Je betaalt overigens geen kosten koper als je een nieuwbouwwoning koopt.

De kosten koper bestaan uit de overdrachtsbelasting en de notariskosten. Alles bij elkaar is dat vaak zo’n 4 tot 6 procent van de koopsom. De kosten koper kon je vroeger meefinancieren in je hypotheek. Tegenwoordig is dat niet meer het geval. Dat betekent dat je over voldoende financiële middelen moet beschikken als je een woning koopt.

Tijdens ons eerste gesprek, gaan we ook kijken hoeveel eigen geld je hebt en of dat voldoende is om de woning te kopen. Bij onvoldoende eigen geld, betekent het dus dat je geen woning kunt kopen. Soms is het mogelijk om geld van bijvoorbeeld je ouders te lenen. Maar het komt ook voor dat je nog een aantal jaren moet sparen voordat je je eigen woning kunt kopen.

Ben jij benieuwd of jij nu al een woning kan kopen? Maak vrijblijvend een afspraak. Onze financieel adviseur kijkt graag met je mee.

Afspraak maken