Hypotheekrente

Risicoklassen hypotheek

De hoogte van de rente hangt af van de risicoklasse. Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) valt in de laagste risicoklasse. Met NHG krijg je dan ook de laagste rente. Bij een hypotheek zonder NHG wordt gekeken naar de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning. Hoe meer je leent ten opzichte van de waarde, hoe hoger de rente. Het verschilt per bank hoeveel risicoklassen er zijn en wat je moet doen om in een lagere risicoklasse terecht te komen. In onze adviezen houden we niet alleen rekening met de rente op het moment van afsluiten van de hypotheek, maar ook met de rente tijdens de looptijd. Dit noemen we looptijdrente. Het kan goed zijn dat een aanbieder gunstig lijkt omdat de rente bij aanvang laag is, maar dat je bij een andere bank veel gunstiger uit bent omdat de gemiddelde rente tijdens de looptijd lager is.

We kijken daarnaast ook of je voor een rentevaste periode moet gaan, misschien met een rentebedenktijd of dat een variabele rente beter bij je past. Loopt jouw rentevaste periode bijna af, dan krijg je te maken met renteherziening. Ook daar kun je ons advies gebruiken.

NHG

Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zit je in de laagste risicoklasse en je bent er zeker van dat je optimale ondersteuning krijgt indien de hypotheeklasten tijdelijk moeilijk of helemaal niet op te brengen zijn. Ook bij een relatiebreuk zijn er veel mogelijkheden om te zorgen dat één van beiden in de woning kan blijven wonen. Je kunt in 2023 NHG krijgen indien de koopsom (eventueel plus een verbouwing) maximaal € 405.000 bedraagt. Bovendien kun je daarbovenop nog 6% extra lenen indien je dat extra bedrag besteedt aan energiebesparende maatregelen. Dit moet wel passen op je inkomen. Je hypotheek is dan iets hoger, maar de energierekening wordt lager én je draagt bij aan een duurzame wereld.

Ook zonder NHG zijn er veel mogelijkheden om extra geld te lenen om je woning te verduurzamen. Bij een aantal geldverstrekkers krijg je rentekorting als je energielabel A hebt, of aanpassingen doet om label A te krijgen. Vraag ons naar de mogelijkheden!

Adviesgesprek aanvragen

Huidige rente

Maximale hypotheek
Berekenen
Indicatie maandlasten: