Overdrachtsbelasting

Bij de aankoop van een huis moet je overdrachtsbelasting betalen. Het tarief hiervoor is meestal 2% van de koopsom, maar kan ook 0% of 10,4% zijn, afhankelijk van het soort woning en jouw situatie. Als je voor langere tijd zelf in de woning gaat wonen, betaal je het tarief van 2%. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kun je een vrijstelling krijgen en hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Het tarief van 10,4% geldt bijvoorbeeld voor recreatiewoningen, tweede woningen, bedrijfsgebouwen en woningen die je wilt verhuren. De complete lijst met tarieven staat op de website van de belastingdienst.

Sinds 1 januari 2021 kunnen mensen onder de 35 jaar een vrijstelling krijgen als de koopsom onder de € 440.000,- ligt en er een zelfbewoningsplicht geldt. Om deze vrijstelling te krijgen, moet je bij de notaris vastleggen dat je zelf in de woning gaat wonen, tenzij er onvoorziene omstandigheden zijn zoals een scheiding of overlijden. Vanaf 1 januari 2023 is het tarief van de overdrachtsbelasting voor mensen die niet zelf in het huis gaan wonen veranderd naar 10,4%. Voor starters op de woningmarkt kan het interessant zijn om een huis te kopen, omdat dit hen veel geld kan besparen als ze aan de voorwaarden voor vrijstelling voldoen en dit laten vastleggen bij de notaris.

Als je aan de voorwaarden voor vrijstelling voldoet, heb je hier recht op ongeacht of dit je eerste, tweede of derde huis is dat je koopt. Het is niet mogelijk om met terugwerkende kracht vrijstelling over de overdrachtsbelasting te krijgen als je hier bij de aankoop van je huis geen aanspraak op hebt gemaakt.

Meer weten?