WOZ-waarde en je hypotheek

De WOZ (Wet Waardering Onroerende Zaken) is van toepassing op onroerende zaken, zoals gebouwen en werken die langdurig met de grond zijn verbonden, inclusief de grond zelf. De gemeente bepaalt jaarlijks de WOZ-waarde van een woning op afstand, op basis van de gemiddelde verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van belastingen en heffingen, zoals de onroerendezaakbelasting en de rioolheffing. 

De WOZ-waarde van je woning kan invloed hebben op je hypotheek op verschillende manieren:

  1. Maximale hypotheekbedrag: De WOZ-waarde van je woning kan van invloed zijn op de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger het maximale hypotheekbedrag kan zijn.
  2. Loan-to-value (LTV): De WOZ-waarde kan ook invloed hebben op de Loan-to-value (LTV), wat de verhouding is tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning. Een hogere WOZ-waarde kan leiden tot een lagere LTV, wat betekent dat je minder eigen geld nodig hebt om een hypotheek af te sluiten.
  3. Rentetarief: De hoogte van de rente die je betaalt op je hypotheek kan ook afhankelijk zijn van de WOZ-waarde. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe lager het risico voor de geldverstrekker, wat kan leiden tot een lagere rente.

Het is belangrijk om op te merken dat de invloed van de WOZ-waarde op je hypotheek afhankelijk is van verschillende factoren, zoals je inkomen, de hoogte van de hypotheek en de geldverstrekker. Het is daarom altijd verstandig om advies in te winnen bij een hypotheekadviseur om te bepalen hoe de WOZ-waarde van invloed kan zijn op jouw specifieke situatie.

Plan een adviesgesprek