Hypotheekberekening

Maximale hypotheek
Berekenen
Indicatie maandlasten:

Bereken snel je maximale hypotheek

Droomwoning gevonden? Bereken snel of je het kunt betalen.

  1. Vul je gegevens in
  2. Krijg een indicatie van je maximale hypotheek
  3. Zie direct wat je bruto maandlasten zijn

Houd er rekening mee dat je een aantal kosten zelf moet betalen. Je hebt daarom altijd eigen geld nodig als je een huis wilt kopen. Vaak is dat een bedrag van 4 tot 6 procent van de koopsom. Dat heb jij bijvoorbeeld nodig om de kosten koper te kunnen betalen.

Vul snel je gegevens in!

Je maximale hypotheek is afhankelijk van veel factoren

Je maximale hypotheek is afhankelijk van je inkomen, maar ook van de marktwaarde van de woning. Je kunt namelijk nooit meer lenen dan de marktwaarde van je woning. Er is één uitzondering waarbij je soms tot 106 procent van de marktwaarde van de woning mag lenen. Dat is als je de woning gaat verduurzamen. Je moet dan tijdens het aanvragen van de hypotheek aangeven waarvoor je dat extra geld gaat gebruiken. Dat stort de bank dan in een depot. Je kunt vanuit dat depot de kosten voor de duurzaamheidsmaatregelen betalen.

Je maximale hypotheek is dus afhankelijk van je inkomen én van de marktwaarde van de woning die je wilt kopen. Maar er zijn meer factoren die bepalen hoeveel je maximaal mag lenen.

  • Je huidige hypotheek. Als je nu al een hypotheek hebt, dan is dat bedrag ook van invloed op het maximale bedrag dat je kunt lenen. Hier houdt onze tool geen rekening mee. Heb je dus al een hypotheek, dan is de kans groter dat je iets minder kan lenen dan de berekening aangeeft.
  • Je leeftijd. Als je 56 jaar of ouder bent, dan houden we al rekening met je pensioeninkomen. Hierdoor kan de berekening nét iets anders uitvallen.
  • Dure huur. Woon je minimaal drie jaar in een huurwoning met een hoge huur? Dan kun je in aanmerking komen voor de duurhuurdershypotheek. In dat geval zijn de leennormen iets soepeler. Je moet dan wel minimaal een derde van je maandinkomen aan huur betalen.
  • Actuele rente. Als de actuele rente hoog is, dan betekent dit dat je ook hogere maandlasten hebt. Daarom kun je bij een hogere rente vaak iets minder lenen.
  • Schulden. Studieschulden en doorlopende kredieten zorgen ervoor dat je ook minder kunt lenen. Heb je een negatieve BKR-registratie? Dan is nóg lastiger om een hypotheek te krijgen.

Er zijn dus veel factoren die van invloed zijn op de hoogte van jouw maximale hypotheek. Onze rekenmodule geeft je een goede indicatie van jouw maximale hypotheek. Maar als je exact wilt weten hoeveel je maximaal kunt lenen? Maak dan een afspraak met één van onze financieel adviseurs.

Wacht niet langer en bereken nu je maximale hypotheek!