Rentefixatie

Rentefixatie betekent dat de rente voor een bepaalde periode vast staat: de rentevaste periode. Als in die periode de rente stijgt of daalt, is dat niet van invloed op de hoogte van de rente die jij moet betalen. Die staat tijdens de hele rentevaste periode vast.

Zodra jij een hypotheek aanvraagt, krijg je te maken met rentefixatie. Je kunt kiezen voor een variabele rente. De rente die jij dan maandelijks betaald is afhankelijk van de hoogte van de rente. Jij hebt dan direct voordeel van een rentedaling en een nadeel als de rente stijgt. 

Als je kiest voor een variabele rente, betaal je vaak iets minder rente dan wanneer je kiest voor een rentevaste periode. Het voordeel van een rentevaste periode is dat je tijdens die periode precies weet hoeveel je moet betalen. 

Aan het einde van de rentevaste periode, mag je boetevrij je hypotheek oversluiten. Doe je dit tussentijds, zonder dat je gaat verhuizen? Dan betaal je vaak een boeterente. Je kunt ook bij je hypotheek een rentebedenktijd afsluiten. Je mag dan in de laatste 2 jaar van je rentevaste periode zelf bepalen wanneer je de hypotheek oversluit.

Wil je meer weten over rentefixatie? Plan een afspraak met één van onze financieel adviseurs.

Afspraak plannen