Overwaarde op je woning

Als je overwaarde op je woning hebt, dan betekent dat dat je woning meer waard is dan je huidige hypotheekschuld. Het is het verschil tussen de verkoopwaarde van je huis en de overgebleven hypotheekschuld. Het is soms mogelijk om de overwaarde te verzilveren. Je kunt dan een tweede hypotheek afsluiten, of je kunt je hypotheek verhogen. Het is dan mogelijk om een deel van de overwaarde op te nemen voor leuke dingen. Je kunt ook je overwaarde opnemen om een verbouwing te financieren.

Om erachter te komen of jij daadwerkelijk overwaarde hebt op je woning, moet je een onafhankelijk taxateur inschakelen. De taxateur taxeert de woning. Is de woning meer waard dan jouw huidige hypotheekschuld? Dan heb je overwaarde. Je mag zelf weten hoe en waaraan je dit gaat besteden. Maar je moet wel rekening houden met een aantal belastingregels:

  1. Bijleenregeling. Koop je binnen drie jaar een andere woning, dan ben je verplicht om de overwaarde in je nieuwe woning te investeren. Als je dat niet doet, dan krijg je geen hypotheekrenteaftrek van het bedrag van de overwaarde op je nieuwe hypotheek.
  2. Geen hypotheekrenteaftrek als je de overwaarde gebruikt voor een tweede huis of als vastgoedinvestering. 
  3. Vermogensbelasting. Je moet vermogensbelasting betalen over de overwaarde als je dit geld op je spaarrekening zet.

Wil je advies hoe jij jouw overwaarde het beste kunt gebruiken? Neem contact op met één van onze financieel adviseurs.

Contact opnemen