Opstal- en inboedelverzekering

Heb je een eigen koopwoning mét een hypotheek? Dan ben je verplicht een opstalverzekering te hebben. Deze verzekering moet ingaan op de dag van de overdracht of oplevering. Je bent niet verplicht om ook een inboedelverzekering af te sluiten, maar het is wel verstandig om dat te doen.

Wat is een opstalverzekering?

Met een opstalverzekering verzeker je je woning en alles wat aan de woning vastzit. Denk aan de muren, het dak, een vastgelijmde vloer, je badkamer en toilet. Als je schade aan je woning krijgt, door bijvoorbeeld brand, inbraak of storm, dan keert de opstalverzekering geld uit om de schade te laten repareren. Let altijd op de dekking bij het afsluiten van een opstalverzekering. Sommige verzekeraars sluiten bepaalde schadeoorzaken uit, waardoor je zelf voor de kosten opdraait.

Waarom is een opstalverzekering verplicht?

Een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht, maar hypotheekverstrekkers stellen dit wel als voorwaarde voor het mogen afsluiten van de hypotheek. Daarom heeft iedere woningeigenaar met een hypotheek ook een opstalverzekering afgesloten. Zij stellen dit als eis, omdat zij dan zeker weten dat jij de schade kunt repareren bij bijvoorbeeld een brand, inbraak of storm. Het is voor de geldverstrekker een extra verzekering. Jouw woning is het onderpand voor de hypotheek die hij jou verstrekt. Als de woning afbrandt, is het onderpand ook weg. Dat risico wil de geldverstrekker niet lopen.

De waarde van de opstal

Met een opstalverzekering verzeker je de woning voor de herbouwwaarde van de woning. Dat is het totaalbedrag dat nodig is om de woning, in dezelfde staat, opnieuw te bouwen. De verzekeraar bepaalt deze waarde. 

Wat jij betaalt voor de opstalverzekering is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk:

  • of de woning van hout of van steen is
  • of het dak uit dakpannen, riet of een ander materiaal bestaat
  • de staat van de woning
  • de herbouwwaarde
  • de locatie
  • de hoogte van je eigen risico

Wat is een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig om af te sluiten. Deze verzekering keert uit als je schade heb aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Het gaat hierbij om spullen die niet vast aan het huis zitten. In je polis staat duidelijk beschreven wat de verzekering wel dekt en wat niet. 

Welke verzekering past bij jou?

Ben jij op zoek naar een goede opstal- en inboedelverzekering, of heb je een vraag over een andere verzekering? Neem contact op met één van onze financieel adviseurs. Wij helpen je graag om de perfecte verzekering te vinden.

Verzekering afsluiten